Periodontitt og hjarte-kar-sjukdom

Tannkjøttbetennelse kan gi hjerteinfarkt

image001
17:38 – 11.02.2009 Av: Kristoffer Opseth GEIR BOLSTAD
Foto: Geir Bølstad

Ny forskning viser at det er en klar sammenheng mellom tannkjøttbetennelser og risikoen for å få hjerteinfarkt.

Det viser en fersk undersøkelse gjort av Universitetet i Oslo (UiO) i samarbeid med Folkehelseinstituttet. Resultatene som ble lagt fram viser at kombinasjoner av flere tannkjøttbakterier i munnhulen øker risikoen for hjerteinfarkt med hele 30 prosent.

– Resultatene viser hvor viktig det er å være nøye med tannhygienen. Bruk tanntråd ofte, helst hver dag, og ikke glem tannpussen, sier forsker og tannlege Lise Lund Håheim, som er tilknyttet UiO.

Hun har ledet studien som har tatt utgangspunkt i datamateriale fra 549 menn som har hatt hjerteinfarkt og 625 menn som ikke har hatt det. Blodprøver og undersøkelser av mennene ble første gang gjort i 1972 og deretter på nytt med den samme gruppen menn i år 2000.

 

Gift i munnen

Flere av mennene som har hatt infarkt, har også hatt den hissige tannkjøttsykdommen periodontitt. Bakterier fra sykt tannkjøtt kan utskille giftstoffer, som kan bli tatt opp av blodet. – Hvis du får periodontitt, blir bakterienivået i munnen langt høyere enn normalt. Giftstoffene som oppstår i munnen kan knyttes til hjerteinfarkt, sier Håheim.

I tidligere undersøkelser er det funnet periodontitt-bakterier i forkalkede
image002hjerteklaffer på infarktpasienter. Universitetet i Oslo ved Håheim skal nå gjøre nye undersøkelser i blodårevegger og i hjerteklaffene for å kunne si med sikkerhet om sammenhengen mellom periodontitt og infarkt er reell.

Kronisk sykdom

Periodontitt er en kronisk sykdom som du kan gå med i flere år uten å merke noe til. Symptomene melder seg ikke nødvendigvis med en gang, ifølge Håheim. – Når symptomene først kommer, dreier det seg om ubehag i munnen, mindre blødninger, smerter og infeksjoner i tannkjøtt. Etter hvert vil periodontitt føre til at tennene blir løse, forklarer hun. Dersom du skulle oppdage slike symptomer, anbefaler Håheim at du oppsøker tannlege.

For å unngå sykdommen anbefaler hun å være nøye med tannhygiene.
FAKTA

Undersøkelsen

• Tannlege og forsker Lise Lund Håheim fra UiO og Folkehelseinstituttet står bak undersøkelsen som nå har avdekket at tannkjøttsykdommen periodontitt øker risikoen for hjerteinfarkt med hele 30 prosent.
• Håheim og hennes medforskere har undersøkt 549 menn som har hatt hjerteinfarkt og 625 menn som ikke har hatt det. Blodprøver ble tatt av mennene i 1972 og igjen i 2000. Flere av mennene som har hatt infarkt, har også hatt periodontitt.
• Periodontitt er en hissig tannkjøttsykdom som kan ligge latent i kroppen i flere år før symptomene melder seg. Når du først har fått periodontitt, blir du ikke kvitt det siden sykdommen er kronisk. Symptomene er ubehag i munnhulen, mindre blødninger, smerter, infeksjoner i tannkjøtt og løse tenner.

Kilde: Tannlege og forsker Lise Lund Håheim, og Kjersti Skjold
Rønningen, professor og seniorforsker i Folkehelseinstituttet

Til for deg